Mesterséges Intelligencia kutatások és fejlesztések Erdélyben

Sep 28, 2019

13:30

129. terem

1.5h

– Orbán Balázs – Gnome Design

Előadás címe: FeatureCloud: AI store az orvosi kutatásban

A FeatureCloud egy újszerű mesterséges intelligencia platform, amely pácienseket, orvosok- és kutatók munkáját hivatott segíteni. A platform az elosztott rendszerben működő mesterséges intelligencia alkalmazások működését támogatja, tervezésből fakadó adatvédelemmel rendelkezik. Az előremutató felhő alapú szolgáltatás lényege, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazások lokálisan futnak, ezért páciensek adatainak mozgatására nincsen szükség.

– Dr. Szenkovits Annamária – BBTE

Előadás címe: Chatbotok: Amikor a mesterséges intelligencia a közösségimédia-menedzsered.

A felmérések alapján, egyre több vásárló használ valamilyen közösségi médiai platformot vagy üzenetküldő alkalmazást, amikor egy cég ügyfélszolgálatához szeretne fordulni. A vállalkozások pedig egyre gyakrabban alkalmaznak chatbotokat a sok beérkező kérés megválaszolására, csökkenteni próbálva ezáltal a monoton, ismétlődő tevékenységekre szánt időt.
Szabadúszó programozóként az elmúlt évben több tíz online kisvállalkozásnak fejlesztettem chatbotot. Ezek nagyrésze a gyakran ismételt kérdések megválaszolására volt alkalmas, de olyan is akadt köztük, amelyik időpontfoglalásban vagy ajándékvásárlásban segített.
Bemutatómban a chatbotfejlesztés lehetőségeit, kihívásait, illetve korlátait szeretném összefoglalni, kitérve a felhasználható technológiákra, mesterséges intelligenciai eszköztárakra, keretrendszerekre.

– Domján Ádám – Innobyte Kft

Előadás címe: AI forradalom az ügyfélszolgálatban

A gépi beszédértés, pontosabban az NLP technológiák területén elért legújabb áttöréseknek köszönhetően új távlatok és lehetőségek nyíltak az ügyfélszolgálati feladatok automatizálásában. Hogyan érti meg a gép, hogy mit mondunk neki és hogyan lehet ebből üzleti előnyt kovácsolni? Az Innobyte által leszállított sikeres NLP projektek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy ez már nem csak elméleti lehetőség, hanem maga a valóság.

– dr. Sándor Réka – BBTE

Előadás címe: Dan Dumitrescu

Dan Dumitrescu (vagy DD, vagy Dumi, ahogy a diákjai szólították) a romániai mesterséges intelligencia kutatások egy kiemelkedő személyisége volt. Számtalan fontos publikáció fűződik a nevéhez a gépi tanulás, evolúciós algoritmusok, fuzzy logika vagy a játékelmélet területéről.
A magyar felsőoktatás is sokat köszönhet neki (sok, ma is aktív kutató, doktori diákja volt) és az erdélyi magyar közösség is mindig fontos volt számára. Kedvenc helye a Madarasi Hargita volt, ezért az évente szervezett hargitai informatikus találkozó (HInTa) 2017 óta felvette a Dan Dumitrescu emléktábor nevet.
Mint Dumitrescu volt diákja, előadásomban az ő munkásságáról és a vele való közös munkáról fogok mesélni.

– dr. Szilágyi László – (Sapientia EMTE/CSC),

Előadás címe: A Sapientia Egyetem Számítógépes Intelligencia Kutatócsoportjának tevékenysége

Host : dr. Simon Károly

 • Orbán Balázs

  Gnome Design

 • dr. Szenkovits Annamária

  BBTE

 • Domján Ádám

  Innobyte Kft.

 • dr. Sándor Réka

  BBTE

 • dr. Szilágyi László

  Sapientia

 • dr. Simon Károly

  BBTE

Copyright 2019 <i>IT Plus Klaszter</i> ©