IT és tudomány a művészetekért

Oct 28, 2022

14:30

Sapientia EMTE, 700-as terem

1.5h

14:30-14:55: Hogyan jutottunk el az épületvetítésig?
Bordos László Zsolt (3d mapping- és fényművész, Bordos ArtWorks)

14:55-15:20: „A vizuális gondolkodás fotográfiai észleletei – látens és a mentális képek konfruntációja-”
Kovács Zoltán (Doctor of Liberal Arts, multimédia művész, egyetemi oktató)
– A művészi kutatás a művészi gyakorlatra irányított és alapozott kutatás. A művészi folyamat és ebből adódó tapasztalat a művészi kutatás veleje és anyaga figyelve arra is, hogyan közli a művészi termék a folyamatot. Ez egy elmélkedő folyamat, értelmezési lehetőségek forrása a konceptuális és materiális elemek között. Oda– vissza kapcsolásról és irányról beszélhetünk.

15:20-15:40: IT és képzőművészet – kölcsönhatások
Bodosi Imre (szoftverfejlesztő és társtulajdonos, Hamor Soft)
– Bodosi Dániel (bodosidaniel.ro) képzőművész hagyatékát szolgáljuk IT eszközökkel. Ebből mutatunk be pár követhető példát. Másrészt beszélünk arról is, hogy hogyan hathat a programozói tevékenységre a képzőművészet, milyen szempontokat, módszereket lehet átvenni ebből a sokkal régebbi szakmából, hivatásból.

15:40-16:00: Örökségvédelmi digitalizálás – automatizálásban a jövő
Bedő Dániel (digitalizálás specialista, Tripont Foto Video)
– A Tripont örökségvédelmi üzletága az elmúlt években több hazai és régiós gyűjtemény digitalizálási stúdióját tervezte és kivitelezte. Emellett a legmodernebb nemzetközi sztenderdeknek megfelelő saját eszközparkot is felépítettünk, mellyel csapatunk szolgáltatásként tud az intézményekben digitalizálni. Az előadásunkban szeretnénk bemutatni a síkműtárgy-digitalizálásra kifejlesztett Phase One kamerarendszert, mellyel középformátumú kamerával síkműtárgyak, transzparens anyagok, 3d felvételek digitális reprodukcióját tudjuk előállítani; illetve egy, a közép-európai régióban egyedülálló technológiát, a multispektrális kamerarendszert is ismertetjük. A rendszerrel különböző hullámhosszokon világító fényforrások és megfelelő szűrők használatával az emberi szem számára láthatatlan információk jeleníthetők meg a digitális képeken. A technológia roncsolásmentes, rétegbeli elemzési, hitelesítési céllal használható a művészettörténeti és a bűnügyi területen.

  • Bodosi Imre

    Hamor Soft társtulajdonos

  • Bedő Dániel

    Tripont Foto Video

  • Bordos László Zsolt

  • Kovács Zoltán

Copyright 2022 - IT Plus Klaszter ©